Proton Bakal Menjadi Hak Milik China Sepenuhnya – Daily Rakyat

Proton Bakal Menjadi Hak Milik China Sepenuhnya

Sumber Rujukan : Mahathir The Legend

Selepas spekulasi Proton Holdings Bhd (PROTON) akan diketuai oleh Li Chunrong, semakin marak selepas beliau dilaporkan sudah menyertai barisan pengurusan kanan Zhejiang Geely Holding Group Co Ltd (Geely). Proton Mungking menjadi hak milik China buat masa akan datang. Kita berharap agar Proton yang kita banggakan sejak 1983 tidak jatuh ke tangan orang asing. Walau bagaimanapun, antara cara-cara Proton mungkin jatuh ke tangan asing adalah seperti berikut.

1. Mula mula ganti CEO at Proton Holding.

2. Ganti GM GM anak tempatan di semua plant Proton. Ganti dengan GM GM dari China.

3. Terminate vendor-vendor tempatan. Ganti vendor-vendor dari China untuk hidupkan ekonomi di China menggunakan resources di Malaysia melalui plant Proton bawah Proton Holding. Akibatnya banyak kilang tempatan yang daftar dengan IKS-Industri Kecil Sederhana akan gulung tikar dan pembuangan kerja tenaga tempatan akan berlaku dan meningkat.

4. Terminate perlahan lahan tenaga kerja anak anak tempatan dalam Proton Plant Production Assembly Lines dan gantikan dengan tenaga kerja dari China. Kadar pengangguran dalam negara akan menjadi tinggi. Banyak pinjaman bank akan jadi NPL-Non Performing Loan(rumah, kereta dan saham ASB) kerana ramai yang akan dibuang kerja dan susah mencari perkerjaan baru kerana FDI baru yang masuk ke Malaysia tidak menguntungkan negara tapi menguntungkan negara yang membawa FDI itu ke sini. Contoh projek ECRL. Semua limpahan kerja untuk projek tersebut patah balik pada contractor negara tersebut kerana semua bahan dan tenaga perkerja untuk membuat projek itu datang dari negara China.

5. Mengedar kereta buatan China dengan guna semua bahan mentah dari China tapi produksi di kilang kilang Proton dan jual ke Malaysia melalui rangkaian pemasaran perniagaan Proton yang kita telah bina semenjak dari 1985. Kita semai benih tapi orang lain yang nikmati hasil. Ekonomi China pesat berjalan tapi ekonomi automotif Malaysia melingkup.

6. China akan tukar nama hak milik Proton ke China Proton perlahan lahan. Hanya menunggu masa.

7. Masa persidangan Umno semua perwakilan akan di ajak Najib untuk nyanyi ramai-ramai Lagu Anak Kecil Main Api-Bumi di pijak milik orang, sambil nangis tersedu-sedu.

Juga semua perkara yang akan berlaku berkenaan isu ini akan di salahkan pada DAP dan Tun Dr Mahathir.

Harga yang Najib senang-senang jual demi nak lenyapkan satu legasi. Tiada langsung rasa patriotik pada aset negara.

Kongsi tulisan ini jika anda sayang pada negara.

Imej dari paultan.org

Tag:

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat