Marilah Kita Cuba Memahami Konsep Rezeki Yang Berkat – Daily Rakyat

Marilah Kita Cuba Memahami Konsep Rezeki Yang Berkat


MEMAHAMI KONSEP REZEKI YANG BERKAT

Pada satu masa dulu…
Ada sorang lelaki tua, di zaman Nabi Musa AS. Dia sentiasa sibuk berzikir kepada Allah tetapi agak terganggu sedikit kerana setiap hari dia asyik fikir risau pasal rezekinya. Setiap hari rezeki yang dia perolehi adalah sebuku roti sahaja.

Pada suatu hari, Nabi Musa lalu tempat orang tua tersebut. Orang tua itu pun terfikir peluang yang terbaik untuk minta Nabi Musa tanyakan kepada Allah SWT tentang rezekinya.

Dia pun beri salam Nabi Musa A.S, dan dengan teragak-agak dia bertanya.

ber1

“Nanti Tuan tolong tanyakan Allah, bolehkah tuan memohon Allah meningkatkan rezeki saya .. Dari dulu sampai sekarang, saya dapat sebuku roti setiap hari. Saya berhajat untuk dapat lebih. Bolehkah saya dapat lebih daripada tu?”

“Jika tuan bertanya kepada-Nya, sesungguhnya pasti Allah akan menjawab permintaan tuan dan memberikan saya lebih”

Nabi Musa pun setuju, kemudian selepas bertanya, Nabi Musa mendapat jawapan bahawa rezeki yang telah ditetapkan dan ditakdirkan kepada org tua ini memang sebuku roti setiap hari sepanjang hayatnya.

Nabi Musa pun sampaikan kepada orang tua itu apa yang dia diberitahu.

Orang tua itu berasa sungguh gembira, terpancar kegembiraan

ber2

Nabi Musa terkejut dengan tindak balas orang tua itu lalu Nabi Musa A.S. bertanya tentang kegemaran lantas Lelaki itu menjawab, “Jika dah ditakdirkan, maka saya tidak mempunyai apa-apa yang perlu dibimbangkan. Sekurang-kurangnya saya akan sentiasa menerima satu buku roti untuk sepanjang hidup saya!” dan dia kembali untuk solat dan ibadahnya.

Setelah beberapa bulan berlalu, ketenangan lelaki itu meningkat dengan pengetahuan bahawa dia tidak perlu risau bimbang tentang rezekinya.

Ini membolehkan beliau memberi tumpuan lebih kepada ibadah dia kepada Allah, yang menyebabkan dia mempunyai masa yang kurang tumpuan kepada makanan, dan juga kurang masa untuk makan.

Jadi, dari dia memakan satu buku roti sehari, dia hampir tidak berjaya makan separuh roti.

Baki roti tu kemudian diletakkan di satu sudut. Tidak lama kemudian, longgokan di sudut tu mula menimbun sehingga ia menjadi satu timbunan besar.

Pada satu pagi, ada penggembala lalu di kampung tersebut dan berhenti untuk bercakap dengan lelaki tua itu. Dia sedang mencari rumput kering untuk ternakan beliau tetapi tidak berjaya menjumpai apa-apa makanan.

Orang tua itu berkata kepadanya: “apa kata kalau kamu bawak roti-roti yang terletak dalam timbunan itu, lembutkan semuanya dengan air dan berilah makan kepada haiwan anda!” penggembala tu pun lakukan seperti apa yang dicadangkan orang tua itu dan haiwan ternakan dia pun makan semua roti tu sampai habis.

Rate Serendah RM0.06 sen

Rate Serendah RM0.06 sen

Sebagai tanda berterima kasih kepada orang tua itu, pengembala itu memberikan seekor kambing ternakan dan meneruskan perjalanan.

Masa berlalu bertahun-tahun dan apabila Nabi Musa A.S. lalu lagi kawasan orang tua tu.

Dengan kagum beliau mendapati tempat orang tua itu tinggal, telah bertukar menjadi sebuah taman.

Ada pokok-pokok buah-buahan tumbuh berhampiran, dan haiwan-haiwan ternakan meragut tidak jauh dari situ.

Terdapat sebuah ladang gandum, dan suasana kesejahteraan. Nabi Musa A.S. mendapat tahu bahawa semua ini adalah milik orang tua yang sama.

Nabi Musa pun menjadi hairan, kerana dia tahu apa yang ditulis dalam takdir orang tua itu – sebuku roti sehari – Nabi Musa A.S. pergi untuk mengetahui apa yang terjadi.

“Bagaimana ini boleh berlaku? Sebuku roti sehari adalah apa yang
tertulis .. namun dia memiliki begitu banyak lagi ..”

ber3

Rupanya:

Satu buku roti adalah ezeki yang telah ditulis untuk orang tua tu.

Pokok-pokok buah-buahan, binatang ternakan dan ladang tanaman adalah BARAKAH sebab penerimaan terhadap apa yang telah tertulis untuk kehidupan dia dengan penuh redha dan syukur serta keberkatan sedekah yang dilakukannya.

Semua itu adalah ganjaran atas kepercayaan sempurna pada Allah SWT.

Dan juga hasil daripada peralihan dalam tumpuan dari apa yang dia mahu, kepada mensyukuri dan menikmati apa yang dia ada sehinggakan walaupun selepas makan seberapa banyak yang dia mahu, dia tetap mempunyai baki.

Keperluannya telah menjadi sangat kecil.

Melimpah nya barakah ini diberikan dalam kehidupan orang tua itu disebabkan sifat pemurah nya dan kesediaan untuk berkongsi apa yang dia ada.

Jadi Rezeki memang ditakdirkan…

Tetapi ..

BARAKAH datang apabila kita bertaqwa kepada Allah SWT, apabila kita bermurah hati dengan apa yang kita ada, apabila kita bersyukur dan apabila kita meletakkan Ibadah & Zikir Allah SWT di atas segala-galanya.

Semoga Allah SWT menjadikan kita dalam kalangan hambaNya yang taat, redha, pemurah dan bersyukur, AMEEN

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat