Kesihatan – Page 4 of 23 – Daily Rakyat

Kategori : Kesihatan

Lelaki Berkahwin

Lelaki Berkahwin Hidup Lebih Lama Berbanding Lelaki Bujang

Statistik berjaya membuktikan bahawa lelaki yang sudah berkahwin, hidup mereka lebih lama berbanding lelaki yang bujang. Walaupun ada kaum lelaki yang beranggapan bahawa kaum wanita banyak memberikan masalah kepada mereka. Namun setelah berkahwin, wanita ini akan memberikan kebahagian kepada mereka. Berikut merupakan beberapa sebab mengapa lelaki yang sudah berkahwin boleh hidup lebih lama berbanding lelaki bujang. […]

Apakah Perbezaan Hiv Dan Aids

HIV “”Human Immunodeficiency Virus” adalah virus yang memusnahkan sistem ketahanan badan seseorang untuk melawan penyakit. Dan AIDS “Acquired Immunodeficiency Syndrome” atau Sindrom Kurang Daya Tahan. Ia adalah satu penyakit yang serius disebabkan oleh virus HIV (Human Immunodeficiency Virus). Jadi disini HIV adalah virus, sedangkan AIDS adalah suatu keadaan. Virus HIV Jangkitan virus HIV tidak mempunyai tanda […]

Khasiat Dan Kebaikan Minyak Zaitun

Minyak zaitun sering digunakan sebagai minyak rambut terutamanya pada bayi dan anak kecil. Ia membantu melembutkan dan melembapkan rambut. Namun sebenarnya, terdapat pelbagai khasiat dan kebaikan minyak zaitun yang ramai tidak tahu. Minyak zaitun ini sangat selamat untuk digunakan pada anak kecil kerana ianya dari bahan semulajadi. Nama saintifiknya adalah Olea europea yang berasal di Kepulauan Mediterranean. Terdapat […]

Bersukan

Bersukan Waktu Malam Bahayakan Kesihatan?

Bersenam atau bersukan pada waktu malam telah menjadi trend dalam kalangan masyarakat pada masa kini. Boleh dikatakan ramai diantara kita terutamanya golongan muda, seringkali melakukan aktiviti bersukan pada waktu malam. Ini kerana pada waktu siang telah dihabiskan untuk bekerja. Bagi mereka, waktu malam merupakan waktu terbaik untuk mereka bersukan supaya dapat mengekalkan kecergasan tubuh badan. Namun […]

8 Sebab Kenapa Ada Orang Asyik Sejuk Padahal Orang Lain Rasa Macam Biasa Je

” Wei, kuatkan sikit air cond tu. Panas ni…. Kau tak panas ke ? Siap pakai sweater bagai… Pelik betullah aku tengok.” Mesti ada antara kita semua pernah jumpa orang macam ni atau anda salah seorang daripada mereka yang cepat merasa sejuk. Lebih-lebih lagi ketika berada di ofis kan. Ada je salah seorang dari kita […]

Mental

Lelaki Dan Kesihatan Mental

Individu yang sihat mental mampu mengekalkan perhubungan yang harmoni dengan orang lain dan berupaya mengambil bahagian serta menyumbang kepada masyarakat. Kesihatan mental seseorang sangat berkait rapat dengan tekanan psikologikal yang dihadapi dan kebolehan individu berkenaan menanganinya. Umum mengetahui bahawa terdapat peningkatan yang ketara dalam kes penyakit mental dan bunuh diri kebelakangan ini. Ia sering dikaitkan […]

Masa Terbaik Minum Air

Masa Terbaik Minum Air

Masa Terbaik Minum Air Meminum air masak atau kosong sememangnya sangat baik dan bagus untuk tubuh. Malah, ia juga dapat memastikan tubuh badan kita sentiasa mencukupi air untuk melakukan kerja harian. Air merupakan elemen yang penting bagi tubuh badan untuk sistem tubuh kita bekerja dengan lancar dan bertenaga. Namun , air perlu diminum pada waktu […]

Makanan Yang Tidak Patut Diambil Ketika Perut Kosong

Waktu pagi merupakan masa yang paling penting untuk tentukan mood kita sepanjang hari. Oleh itu, makanan serta rutin sangat mempengaruhi keperluan nutrisi seharian. Sukar untuk dinafikan bahawa apa sahaja aktiviti yang ingin kita lakukan pada hari tersebut selalunya bergantung dengan apa yang kita makan ketika sarapan pagi. Tapi kita tidak sedar sebenarnya setiap makanan dan minuman […]

period lambat datang

Sebab Period Lambat Datang

Period atau haid sinonim dengan wanita. Tapi, period lambat datang? Apakah puncanya? Apa yang anda lakukan akan mempengaruhi period anda. Jangan dibuat main jika lambat. Jika bukan masalah hormon, bimbang ada penyakit lain yang menyinggah. Kami kongsikan kepada anda antara sebab-sebab kenapa period lambat datang: 1. Pengambilan pil perancang untuk jarakkan kehamilan Pengambilan pil perancang […]

makanan

Makanan Untuk Rambut Yang Lebat dan Subur

Makanan Untuk Rambut Yang Lebat dan Subur Salah satu kecantikan seseorang itu adalah mempunyai rambut yang sihat, kuat serta berkilat. Keguguran rambut yang dikenali secara saintifik sebagai alopecia areata adalah keadaan yang amat merungsingkan kerana ia mampu menjatuhkan semangat serta keyakinan seseorang itu. Setiap badan memerlukan nutrien, sama juga dengan rambut kita jika mahu kekal sihat. Pakar rambut telah […]