Kesihatan – Page 13 of 18 – Daily Rakyat

Kategori : Kesihatan

Antara Lokasi Treking Dan Hiking Terbaik Dalam Malaysia!

Hiking atau jalan kaki adalah suatu bentuk latihan dan rekreasi yang menyihatkan tubuh badan kita. Hiking boleh juga seperti berjalan beberapa jam atau bahkan beberapa minggu. Beberapa hiker yang sudah berpengalaman, memperoleh kepuasan dengan berjalan menjelajahi alam yang masih liar di dalam Taman Nasional, hutan, dan tempat-tempat yang mencabar. Artikel ini diwujudkan untuk menggalakan gaya […]

Bahaya Karies Gigi Susu

Karies gigi adalah sejenis penyakit infeksi yang merosakkan struktur gigi. Penyakit ini menyebabkan gigi berlubang. Jika tidak ditangani, penyakit ini dapat menyebabkan kesakitan, penanggalan gigi, infeksi, pelbagai penyakit berbahaya, dan bahkan kematian. Memetik posting Iqbal Rosali yang merupakan seorang Pegawai Pergigian UG44 Klinik Pergigian Serian dalam facebook-nya :- Seorang ibu membawa anak kecil berusia 5 […]

Betul Ke Kalau Suka Tonggek atau Gatal Lubang Dubur…Ada CACING?

“Doc ada apa benda bergerak2 di dubur anak saya? Doc pun cek….masyallah cacing terkodek2….apa lagi doc kapit dengan forsep & tarik keluar..hi hi hi..panjang mcm “mee”. Ibu nya rasa geli & termuntah-muntah. Pernah kes seorang kanak-kanak gatal punggung..doc touch…tu dia cacing kerawit ramainya keliling lubang jubur berdisco!!…hi hi hi. Info hal cacing untuk rakan-rakan 1. […]

Kenapa Pembedahan Anda Lambat Dibuat Walaupun Kecemasan?

Apalah doktor ni, kata emergency, emergency apakebendanya sampai puasa 10 jam tak panggil-panggil lagi ni! Hospital kerajaan memang macam ni la, lembab! TAHUKAH ANDA? 1. Bilik bedah kecemasan berjalan tanpa henti 24 jam setiap hari? 2. Bilik bedah ini melakukan semua pembedahan dari setiap jabatan yang ada di hospital. 3. Hampir semua hospital mempunyai 1 […]

Antara Punca Kemalangan Meningkat

Gangguan tidur sangat berbeza bagi setiap orang. Ada yang tidak boleh tidur apabila mendengar rakan atau orang sebelah berdengkur. Ada pula mudah tersedar jika terdengar sesuatu seperti pintu terbuka, telefon berbunyi dan sebagainya. Ramai yang tidak mengetahui betapa pentingnya mendapatkan rehat yang cukup dan tidur tanpa sebarang gangguan. Mengalami gangguan tidur pastinya menghalang seseorang daripada […]

Tiga Kanak-Kanak Positif Penyakit Anjing Gila Di Sarawak

Penyakit Rabies ataupun lebih dikenali sebagai penyakit Anjing gila adalah sejenis penyakit Zoonosis yang disebabkan Lyssavirus. Ia boleh menjangkiti manusia melalui luka gigitan anjing yang dijangkiti Rabies. Jangkitan juga boleh merebak melalui luka di kulit manusia yang terdedah kepada air liur, cairan atau tisu tubuh dari haiwan yang dijangkiti Rabies. Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr […]

Cincin Ajaib Yang Mampu Menolong Generasi Yang Rabun Warna

Buta warna bermaksud tidak berupaya untuk mengenalpasti warna di dalam keadaan cahaya yang normal. Ramai yang beranggap bahawa penderita buta hanya mampu melihat warna hitam dan putih seperti televisyen hitam putih tetapi sebenarnya ianya tidak benar sama sekali.¬†Buta warna mempunya banyak jenis contohnya buta warna parcial(hijau atau merah), buta warna total(black and white), dichromacy dan […]

KETAHUI TABIAT MEMBUANG AIR KECIL : Membawa Perubahan Besar Dari Segi Kualiti Hidup

Kerap kencing boleh disebabkan oleh minum banyak banyak atau kerana keadaan perubatan tertentu yang tidak boleh dipandang ringan. Biasanya, membuang air kecil adalah 4-8 kali sehari atau sebanyak 1-1,8 liter. Walau bagaimanapun, sesetengah orang boleh membuang air kecil melebihi frekuensi ini. Masalah pundi kencing aktif atau Overactive Bladder (OAB) menjejaskan kira-kira 64 peratus rakyat Malaysia, […]

Doktor Perlu Faham Bahasa Melayu

Tidak semua pesakit yang tahu bahasa lain selain bahasa melayu. Untuk mengubati pesakit doktor perlu memahami apa yang di alami oleh pesakit. Oleh itu doktor perlulah memahami bahasa melayu untuk memberi rawatan yang tetap dan berkesan tanpa melakukan kesilapan. dipetik daripda Harian Metro SYARAT¬†kelulusan Bahasa Melayu dalam Sijil Pelajaran Malaysia wajar dikuatkuasakan kepada semua doktor […]

Ketahui Kelebihan Dan Proses Ganti Gigi Anda Yang Hilang Dengan Teknologi Implan

Menurut Bahagian Kesihatan Mulut Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM), kehilangan gigi adalah masalah besar dalam kalangan orang dewasa dan orang tua dengan hanya 76.9 peratus orang dewasa berusia 35 ke 44 tahun dan 23.9 peratus orang dewasa berusia 60 ke 70 tahun memiliki sekurang-kurangnya 20 gigi berfungsi. Keadaan ini membimbangkan kerana kehilangan sebahagian besar gigi tidak […]