Kesihatan – Page 16 of 16 – Daily Rakyat

Kategori : Kesihatan

Pentingnya Suntikan Vaksin Pada Bayi Anda

Kebanyakkan ibu bapa kurang pendedahan dan ambil tahu akan pentingnya suntikan vaksin pada bayi. Di sini saya kongsikan satu kisah benar yang pernah berlaku. Pintu kecemasan ditolak dengan kuatnya lalu masuk seorang ibu dengan membawa anaknya yang dalam keadaan lemah. Dengan sekali imbas saya tahu yang kanak-kanak tersebut boleh berhenti bernafas bila-bila masa sahaja. Kanak-kanak […]

Biarlah Kami Viral Di Langit!

Kami sudah biasa tubuh badan kami disimbahi dengan pelbagai bendalir badan dan kotoran. Darah, muntah, kencing, najis, ludah, air mentuban, nanah, kahak…namakan saja dan kami mmg sudah pernah bermandikan ini semua. Sedikitpun kami tidak pernah merungut apabila kami dikotori dengan semua ini. Malah kadang kala kami tidak hiraukan dan terpaksa meneruskan rawatan terhadap pesakit demi […]

Setelah 82 Hari Bertapa Di Prince Court Medical Centre, Aku Dibenarkan Pulang Oleh Doktor

Alhamdulillah, setelah 82 hari bertapa di Prince Court Medical Centre (PCMC), aku dibenarkan pulang oleh doktor dan meneruskan rawatan untuk mencuci luka di luar. 82 hari woii! Gilaa. Jumlah bil semuanya RM 85,691.40. Kalau ditukar jumlah itu dengan benda, aku boleh memandu sebuah kereta Honda CITY baru. Fuhhh!   Kali pertama menjejakkan kaki ke PCMC, […]

Pisang Bagus Untuk Diet

Jika anda mahu turunkan berat badan dengan hanya makan buah-buahan tempatan, Pisang Bagus Untuk Diet. Dengan menggunakan pisang, anda hanya perlu konsumsi pisang dengan air hangat. Gabungan sehat ini akan tingkatkan metabolisme Anda dan akan membantu Anda turunkan berat badan lebih cepat dan lebih efektif. Anda harus makan 2 pisang dan minum 2 gelas air hangat […]

Kenapa Tidak Boleh Upload Gambar Bayi ?

Kenapa tidak boleh upload gambar bayi? HAL INI ADALAH UNTUK DIKONGSI DENGAN SAHABAT-SAHABAT, MUNGKIN ADA YG LEBIH MEMAHAMINYA…… WALLAHU’ALAM Al Ain : Kenapa Tidak Boleh Upload/Siarkan Gambar Bayi Al Ain Bukan Perkara Main-main. Perlu kita fahami, bayi yang berumur kurang dari 40 hari berisiko kepada 4 keadaan, 2 keadaan permasalahan rohani, 2 keadaan permasalahan fizikal. […]

ARRGHHH … Tolong Halau Jin Nie

ra, kemudian bacakan ayat2 ruqyah, dan gunakan untuk mandi.” Pesakit: “baik insyaallah nanti saya cuba.” Dialog ni biasa, tapi ramai yang tak boleh buat secara berterusan. – tak jumpa cari daun/serbuk bidara – buat sekali/ dua kali sahaja, lepas tu tak ingat/malas. Lepas tu, datang balik jumpa ana, “ustaz, penyakit ni x setel2 lagi la […]

Ilmu Kesihatan Terhadap Kesan Cacing Yang Ada Di Dalam Perut Manusia

Betul ke kalau suka tonggek atau gatal lubang dubur ada CACING? Betul ke makan ubat cacing waktu BULAN TURUN? Doktor ada apa benda bergerak2 di dubur anak saya? Doc pun periksa masyallah cacing terkodek apa lagi doktor kapit dgn forsep dan tarik keluar hi hi hi panjang macam “mee”. Ibu nya rasa geli dan termuntah. […]

WANITA: Anda Akan Kelihatan Lebih HODOH dan TUA Pada Setiap Hari Rabu Jam 3.30 Petang

Ini merupakan satu berita buruk kepada parya wanita di luar sana kerana satu kajian telah dijalankan oleh seorang pakar kulit dari St. Tropez, Nichola Joss pada tahun 2013 telah mendapati bahawa wanita akan kelihatan lebih tua dan hodoh pada setiap hari Rabu jam 3.30 petang. Ini adalah kerana kesan kemuncak daripada tekanan kerja dan kesan daripada […]

KETAHUI TABIAT MEMBUANG AIR BESAR: Membawa Perubahan Besar Dari Segi Kualiti Hidup

Ketahui tabiat membuang air besar: Fungsi usus besar ialah menyerap semua bahan yang ada di dalam usus terutama air. Dalam sehari, usus besar menyerap kira-kira sembilan hingga 10 liter air bersama makanan pepejal dan sebagainya yang sudah dicernakan. Sembilan puluh hingga 95 peratus air diserap oleh usus besar dan yang tinggal akan keluar sebagai najis […]