Kesihatan – Page 16 of 18 – Daily Rakyat

Kategori : Kesihatan

Tabiat Korek Telinga

KETAHUI TABIAT MENGOREK TELINGA : Mampu Melukakan Gegendang Telinga

Di Malaysia mungkin ada sesetengah rakyat di negara ini suka membersihkan telinga namun tidak mengetahui keburukan yang akan  menimpa kepada diri yang mampu memburukkan keadaan. Ada sesetengah mempunyai tabiat mengorek telinga yang dianggap sebagai satu kebersihan. Namun satu kajian telah dibuat di American Academy of  Otolaryngology yang mendapati mengorek telinga mampu melukakan gegendang telinga dan kesan-kesan lain […]

Tips Menguruskan Ahli Keluarga Yang Terkena Strok

Jika ada di antara keluarga kita yang terkena stroke, jangan panik. Itu kuncinya. Sebab, jika anda panik, justru akan memburukkan lagi stroke yang dialaminya. Disini kami akan kongsikan tips menguruskan ahli keluarga yang terkena strok. Ada 1st aid (langkah pertama) dijamin sangat berkesan. Cara ini sudah diperkenalkan secara meluas, agar menjadi pertimbangan masyarakat sebagai alternatif […]

6 Langkah Semulajadi Untuk Menjadi Tinggi

Memiliki tubuh yang tinggi lampai adalah menjadi dambaan bagi setiap lelaki mahupun wanita. Faktor ketinggian juga antara penambahan keyakinan kepada diri seseorang. Menurut kajian kadar pertambahan ketinggian seseorang adalah berbeza dan perlu tahu beberapa perkara iaitu faktor yang mempengaruhi ketinggian seseorang dan juga aktiviti yang perlu dilakukan untuk meningkatkan kadar pertumbuhan kita secara semula jadi. […]

Kurangkan Rabun

4 Petua Kurangkan Rabun: Bagaimana Gadis Ini Berjaya Mengurangkan Rabun Mata Dengan Caranya Tersendiri

Rabun adalah suatu penyakit mata yang menyebabkan penglihatan menjadi kabur. Rabun terbahagi kepada 2 jenis iaitu rabun jauh dan rabun dekat. Mata menjadi rabun akibat selalu menonton televisyen, menghadap komputer terlalu lama atau kurang vitamin. Almaklumlah, bila seseorang tu dah rabun kenalah pakai spek mata baru penglihatan jelas dan senang buat kerja. Tapi ada juga […]

5 Tips Penting Buat Pengidap Kanser

Assalamualaikum wbt. Aku yakin dalam kalangan pembaca pasti ada yang sedang struggle melawan kanser dan ada juga yang mempunyai ahli keluarga, saudara mara atau sahabat yang sedang bergelar pejuang kanser. Kat sini aku just nak share sikit pasal macam mana nak stay strong and healthy masa melalui rawatan kanser. Aku bukan nak share tips nak […]

MEDICAL INSURANCE LAHANAT : Prudential BSN Takaful? Komen dan Review dari Pakar

Mohd Azrul menceritakan pengalaman beliau berkenaan dengan takaful insurance di facebook profile beliau dan mendapat hampir 9,000 share. Ikuti kisah beliau : Sy nk viralkan rasa tertipunya sy dengan polisi syarikat insurans PrudentialB** FUCKFULL ni.. Harap leh jadikan iktibar untuk rakan2 yg nak amik polisi syarikat ni dimasa akan datang.. Kisahnya mcm ni:- 12/8/2016- kul […]

Durian Dan Nangka Menjadi Pembunuh !

Hanya disebabkan durian dan nangka boleh membawa maut. Sejak seminggu dua ini, di hospital tempat saya bertugas, kami mendapati peningkatan kes-kes jantung (serangan jantung dan tekanan darah tidak terkawal), kencing manis (diabetis ketoacidosis dan paras gula tidak terkawal) yang sangat ketara. Saya sendiri selaku pegawai perubatan nefrologi (buah pinggang) menerima beberapa kes pesakit buah pinggang […]

Tips Penjagaan Rambut Agar Kekal Sihat

Anda inginkan rambut yang sihat dan cantik atau anda ingin merawat sebarang masalah rambut yang sedang dihadapi, anda tidak perlu menghabiskan wang yang banyak mendapatkan rawatan di salun-salun rambut yang eksklusif. Berikut ialah tips penjagaan rambut agar kekal sihat. Ia boleh dilakukan sendiri di rumah : Urut Kulit Kepala Urut kulit kepala anda menggunakan hujung […]

Teguran Ikhlas Buat Imam Muda Ammar

1. Setiap status yang dimuat naik oleh tuan adalah tanggung-jawab tuan. Tuan bertanggungjawab di atas pengaruh status itu ke atas lebih 3000 pengikut tuan di ruangan Facebook ini dan atas sebaran awam. 2. Status tuan yg telah dipadamkan (lihat lampiran foto) telah tersebar dgn meluas. Kami tafsirkan status berikut sebagai “mempersendakan satu kehilangan nyawa” serta […]

Makcik Amoi Sebelah Katil Nasihatkan Aku Agar Ambil Insuran Takaful Demi Masa Depan Keluarga

aku kat PPUM ni. tapi kali ni tak mo cite pasal Haifa. Haifa ok jer stabil tak ada pape, ni pun aku tengah tunggu nak keluar wad. Aku nak cite pasal katil sebelah aku. Umur 16 tahun. Perempuan. Bangsa Cina. Budak ni ada ketumbuhan di Otak masa umur 7 tahun. Sekarang ni kira2 dah 9 […]