Keluarga – Page 14 of 15 – Daily Rakyat

Kategori : Keluarga

JANGAN TAKUT UNTUK HIDUP SUSAH : Syahr Musafir, Pelajar Cemerlang Di University Adelaide Berkongsi Pengalaman Berkahwin Muda

Syahr Musafir, Pelajar Cemerlang Di University Adelaide Dr. Syahr MusafirZawawi merupakan Mahasiswa cemerlang dan terpilih menjadi mace bearer pada upacara konvokesyen (17 September 2015) yang memegang ‘tongkat sakti’ iaitu University Mace, disamping mengiringi Chancellor/Presider, serta dapat duduk di barisan hadapan di atas pentas serta berpeluang memberikan ucapan pendek sebagai wakil kepada semua graduan The University of Adelaide, […]

DATO’ ALIFF SYUKRI : Berkongsi Pengalaman Kecewa Ketika Membeli Beg Berjenama Hermes Birkin

Beg Hermes Birkin adalah aksesori peribadi  oleh Hermès dan dibuat dengan buatan tangan menggunakan kulit serta dinamakan sempena nama pelakon dan penyanyi Jane Birkin. Hermes Birkin merupakan fesyen golongan bangsawan dan sebagai simbol kekayaan kerana harganya yang tinggi serta  digunakan oleh ramai selebriti di serata dunia. Harganya berkisar dari RM80,000 sehingga RM500,000. Kos dan harga beg […]

KISAH TELADAN : “Ya Allah, Tangan Inilah Yang Pernah Melukakan Hati Aku..Ya Allah, Hukumlah Dia.”

Masa aku di Tingkatan 5 dulu, aku pernah herdik mak aku. Aku cakap kat dia “orang tua takda otak”. Aku marah dia sebab dia basuh jeans aku pakai Clorox. Habis rosak. Padahal besok tu dah nak raya. Aku bengang. Aku campak jeans tu kat muka dia. Lepas peristiwa tu, aku tak pernah minta maaf kat […]

ADUAN GURU : Diceraikan Semasa Mengandung 8 Bulan, Guru Tinggal Berjauhan Terkesan

Assalamualaikum, disini saya ingin ceritakan kisah pahit yang saya lalui sebagai guru. Saya berkahwin pada akhir nov 2013 selepas itu saya bertugas pada feb 2014. Dalam tempoh tersebut saya tidak dapat tinggal berasingan bersama suami, tambah pula masalah ayah mertua yang mengalami sakit ‘stroke’. Impian saya tidak kesampaian. Suami bekerja sebagai penjawat awam mengambil keputusan […]

Pandangan saifulislam tentang jenayah phedophilia: Bersediakah kita?

Artikel ini dipetik dari blog Ustaz Hasrizal iaitu saifulislam.com dan abah.my. Pandangan beliau amat wajar dititikberatkan memandangkan isu ini tidak mendapat kajian meluas di Malaysia. Pihak Daily Rakyat secara lansung bersetuju dengan pandangan Ustaz Hasrizal dan mohon perkara ini dipanjangkan kepada wakil rakyat dan digubal undang undang khas bagi pelaku jenayah phedophilia.  Ketika rakyat Malaysia […]

TIPS IBUBAPA: Rahmat Disebalik Kesusahan Buat Seorang Ibu Mengandung

Walaupun banyak pengorbanan yang perlu dilalui dan ditempuhi, tetapi terdapat rahmat disebalik kesusahan buat seorang ibu mengandung. Saat mengandung selalu muntah. Suami akan datang dari belakang dan gosok-gosok di belakang. Isteri sakit dan suami bertambah rasa kasihan kepada isteri. Memberi sentuhan. Sebenarnya kasih sayang itu membuat anak dalam perut juga bersama ibu dan ayahnya.. Wanita […]

YATIM PIATU SEAWAL 2 TAHUN: Hafizi Jamal Bertalu-talu Menerima Kata-kata Semangat Setelah Perkongsian Nasib Dengan Mangsa Kemalangan DUKE Tersebar

Berikut ialah coretan Saudara Hafizi Jamal berkenaan dirinya yang telah menjadi anak yatim piatu seawal umur 2 tahun, manakala kakaknya berumur 4 tahun pada waktu itu. Saya amat terkesan dan pilu membaca kisah 3 beranak yang meninggal dalam kemalangan jalan-raya melibatkan pelumba haram meninggalkan 2 beradik yatim piatu. Berita ini sekaligus mengingatkan sejarah hitam yang […]

G-SHOCK: Kehebatan Terulung Bagi Penciptaannya

G-SHOCK….satu nama yang menjadi kegilaan pada masa kini. Tetapi ramai yang hanya tahu memakainya dan tidak tahu apa itu G-SHOCK. Jam ini diilhamkan oleh Kikuo Ibe untuk mencipta sebuah jam yang tidak akan rosak walaupon jatuh dari tempat yang tinggi. Bermula pada saat itulah beliau bersama “team”nya membuat rekaan berdasarkan konsep “TRIPLE 10”. Apa itu […]

ANCAMAN DUNIA SIBER: Ibu Bapa WAJIB Ambil Tahu!

Dewasa ini, kecanggihan teknologi semakin maju dan membawa kepada evolusi yang besar dalam diri generasi baru kini. Kemajuan negara semakin hari semakin meningkat membawa kepada generasi yang cerdik dan pintar dalam mencipta teknologi baharu untuk kegunaan dunia. Dunia siber menjadi sempadan untuk anak-anak melepaskan rasa, menjadi satu tempat bagi mereka untuk meluangkan masa dan medan […]

TANYA DOKTOR PAKAR : Anak Degil, Macam Mana Cara Untuk Atasinya?

Tidak dinafikan, kebanyakkan ibu bapa berhadapan dengan pelbagai jenis kerenah anak-anak mereka termasuk dengan sifat kedegilan kanak-kanak yang sedang membesar. Terdapat segelintir ibu bapa juga yang TANYA DOKTOR PAKAR bagaimana cara untuk mengatasi anak yang degil. Soalan Degil ke anak saya baru 1 tahun 6 bulan yang tidak mahu mendengar kata apabila dilarang? Orang sekeliling mengatakan […]