GEMPAR !! Kapal Tangki Malaysia Yang Hilang Telah Ditemui – Daily Rakyat

GEMPAR !! Kapal Tangki Malaysia Yang Hilang Telah Ditemui


JAKARTA – Tentera laut Indonesia berjaya mengesan kapal tangki minyak milik syarikat di Malaysia yang membawa diesel bernilai AS$400,000 (RM1.6 juta) dan dilaporkan hilang sejak 16 Ogos lalu.

Syarikat kapal MT Vier Harmoni itu pada mulanya menyangka kapal berkenaan telah dirampas selepas memulakan pelayaran dari Malaysia, bagaimanapun siasatan pihak berkuasa Indonesia mendapati kapal itu dilarikan oleh anak-anak kapal sendiri ekoran pertikaian pembayaran.

Beberapa kapal tentera laut dan sebuah helikopter dike­rahkan untuk mencari kapal tangki yang dilaporkan hilang pada 16 Ogos lalu selepas memulakan pelayaran dari selatan Malaysia sehari sebelum kejadian berlaku.

“Operasi mencari telah dilakukan sepanjang hari tanpa henti oleh pasukan tentera laut,” kata seorang jurucakap tentera laut, Edi Sucipto.

Menurutnya, kapal tangki yang membawa 900,000 liter diesel itu ditemui kelmarin di wilayah barat Kalimantan yang terletak di pulau Borneo, Indonesia.

Kapal tangki itu kini diiringi ke Tanjung Pinang, ibu negeri Riau, Indonesia untuk siasatan lanjut.

Beberapa pegawai tentera laut berkata, selepas kapal tangki itu hilang, kapten kapal telah menghubungi pemilik kapal berkenaan untuk menyatakan bahawa anak kapal akan membawanya ke Pulau Batam yang terletak di selatan Singapura.

Mereka berbuat demikian ekoran terdapat masalah pengurusan dalaman.

Terma itu (pertikaian bayaran penghantaran barangan) lazimnya digunakan untuk merujuk pertikaian antara anak kapal, pemilik kapal atau pihak penyewa. – AFP

SUMBER : KOSMO

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat