KEMALANGAN ATAU KONSPIRASI : Peristiwa Double Six Yang Mencetus Pelbagai Persepsi Dan Kontroversi Yang Jarang Diketahui Rakyat Malaysia – Daily Rakyat

KEMALANGAN ATAU KONSPIRASI : Peristiwa Double Six Yang Mencetus Pelbagai Persepsi Dan Kontroversi Yang Jarang Diketahui Rakyat Malaysia


Pada tanggal 4 April 2015 seluruh rakyat Malaysia telah dikejutkan oleh kejadian helikopter terhempas di Jalan Sungai Lalang  Kampung Pasir Baru Semenyih yang telah mengorbankan Ahli Parlimen Rompin yang juga ahli Majlis Tertinggi Umno iaitu Tan Sri Jamaluddin Jarjis bersama 5 yang lain. Sebelum ini kemalangan Udara  yang membabitkan individu berprofil tinggi pernah terjadi di Malaysia seperti tragedi kemalangan udara helikopter Augusta A 109E Power yang berlaku di Kampung Sungai Damak, Jerangsang di Benta, Kuala Lipis, Pahang pada 3 Mac 1997. Peristiwa ini telah mengorbankan Tan Sri Yahaya Ahmad yang merupakan Pengerusi DRB-Hicom. Selain Tan Sri Yahaya tragedi berkenaan turut mengorbankan isterinya, Puan Sri Rohana Othman dan juruterbangnya Mejar (B) Azlizan Abdul Manas. Selain daripada dua peristiwa kemalangan udara tadi terdapat satu lagi tragedi kemalangan udara yang membabitkan pesawat yang terhempas yang jarang diketahui umum. Peristiwa yang berlaku pda tahun 1976 ini dipanggil Double Six kerana berlaku pada tarikh 6 Jun 1976.

Peristiwa Double Six

Pada suatu petang yang hening, tanggal 6 Jun 1976 di Sembulan, di sini, penduduk di sekitarnya dikejutkan dengan satu bunyi dentuman yang kuat. Dentuman pada pukul 3.50 petang itu adalah bunyi letupan sebuah pesawat yang terhempas. Pesawat dari Labuan itu sepatutnya mendarat di Lapangan Terbang Kota Kinabalu, kira-kira dua kilometer dari lokasi kejadian.

double_six_daily4

 

double_six_daily6

Sejurus pesawat tersebut menjunam di kawasan air cetek, lokasi berkenaan menjadi tumpuan orang ramai kerana ketika terhempas, ia dikatakan menggegarkan kawasan itu. Malapetaka tersebut kemudiannya dikenali sebagai peristiwa Double Six sempena tarikh kejadian itu iaitu 6/6/1976.

double_six_daily1

double_six_daily5

double_six_daily3

double_six_daily2

Mangsa Peristiwa Double Six

Pesawat jenis GAF Nomad itu membawa hampir keseluruhan anggota Kabinet Sabah termasuk Ketua Menterinya, Tun Mohd. Fuad Stephens bersama 11 anggota rombongannya.

double_six_daily

Senarai mangsa Peristiwa Double Six

Nama Jawatan
Tun Mohd Fuad Stephens Ketua Menteri Sabah
Datuk Peter Mojuntin Menteri Kerajaan Tempatan Negeri
Datuk Chong Tahin Vun Menteri Perhubungan dan Kerja Raya
Datuk Salleh Sulong Menteri Kewangan Negeri
Darius Binion Pembantu Menteri kepada Timbalan Ketua Menteri
Wahid Peter Andau Setiausaha Tetap Kementerian Kewangan
Dr Syed Hussein Wafa Pengarah Unit Perancang Ekonomi Negeri Sabah
Ishak Atan Setiausaha Sulit  Tengku Razaleigh Hamzah
Koperal Said Mohammad Pengawal peribadi kepada Tun Fuad
Gandhi J Nathan Juruterbang
Johari Tun Fuad Stephens Anak kepada Tun Mohd Fuad

Tun Fuad Stephens atau nama asalnya Donald Aloysius Marmaduke Stephens kemudian menukar namanya selepas memeluk agama Islam. Tuan Fuad adalah tulang belakang dan penggerak kepada penyatuan Sabah di dalam Malaysia. Pada tahun 1963, beliau terpilih sebagai Ketua Menteri sehingga tahun 1964 kemudian terpilih sekali lagi pada tahun 1976 sebagai Ketua Menteri sehingga berlakunya tragedi Double Six.

double_six_daily7

Punca Nahas Masih Misteri

Punca di sebalik kemalangan itu masih tidak diketahui. Sejurus selepas kemalangan, terdapat dakwaan perbuatan khianat kerana keadaan politik yang tidak menentu pada masa itu. Kerajaan Australia menghantar empat pasukan penyiasat bagi membantu mencari punca kemalangan. Terdapat juga spekulasi yang menganggap kegagalan teknikal dan lebihan muatan merupakan faktor utama yang menyebabkan kemalangan. Namun, punca sebenar bagi kemalangan itu masih belum diketahui sehingga sekarang dan laporan asal mengenai kejadian itu masih diklasifikasikan.

double_six_daily8

YM Tengku Razaleigh Hamzah Terselamat Dari Nahas

YM Tengku Razaleigh Hamzah sepatutnya menaiki kapal terbang yang sama tetapi pada saat-saat akhir telah di ajak turun daripada pesawat oleh Timbalan Ketua Menteri pada masa itu iaitu Datuk Harris Mohd. Salleh untuk merasmikan projek ladang lembu di Pulau Banggi, Kudat. Tengku Razaleigh yang juga menaiki jenis pesawat yang sama telah diarahkan untuk menjauhi pesawat sebaik sahaja mendarat di Kudat kerana dikhuatiri pesawat mengalami masalah yang sama. Sebaik sahaja mereka mendapat berita buruk ini, mereka telah di terbangkan oleh helikopter tentera ke Kota Kinabalu.

double six

Persoalan Daripada Peristiwa Double Six

Berikut antara persoalan yang berlegar di fikiran kebanyakkan orang terutama di blog yang menyiarkan kisah ini. Satu persoalan yang berpaksikan kepada sebuah persepsi yang kekal menjadi persoalan yang tiada berjawapan.

  • Rombongan ini sedang menuju ke Kota Kinabalu untuk menandatangani perjanjian 10% hasil minyak akan diberikan kepada kerajaan Sabah dan Sarawak. Sebelum menaiki pesawat tersebut, Alahyarham Tun Fuad ada menyatakan bahawa jumlah 10% itu adalah terlalu kecil dan ada yang mengatakan berkemungkinan Tun Fuad tidak bersetuju akan jumlah tersebut.
  • YM Tengku Razaleigh Hamzah telah pun duduk dalam pesawat tersebut bersama-sama rombongan lain, tetapi di saat-saat akhir Datuk Harris (Ketua Menteri Sabah selepas kematian Tun Fuad) mengajak Tengku Razaleigh turun dari pesawat tersebut dengan alasan ingin menjemput Tengu Razaleigh merasmikan Kandang Lembu di Kudat. Sedangkan ketika itu Tengku Razaleigh dalam perjalanan untuk melihat sejarah besar negara ketika itu iaitu sesuatu yang terkandung dalam Perlembagaan Malaysia Perkara-20. Tetapi beliau memilih untuk melawat kandang lembu? di saat akhir?
  • Punca kemalangan ialah kerana pesawat Nomad itu lebih muatan. Sepatutnya 6 penumpang sahaja tetapi di naiki 11 orang. Juruterbang gagal menaikkan sayap pesawat untuk diselaraskan dengan tekanan minyak dan akhirnya menyebabkan kemalangan.Sejak itu, kerajaan tidak menggalakkan VIP menaiki pesawat sama pada waktu serentak terutama membabitkan jumlah yang ramai. Logik ke golongan2 VIP sanggup bersesak macam sardin dalam satu pesawat? takde bajet ke nk bagi pesawat yg lebih besar?

Kertas Siasatan di Buka Semula ?

Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee mengesa kerajaan supaya membuka fail nahas pesawat Nomad 6 Jun 1976 itu untuk sisatan terperinci dan kajian beterusan punca nahas pesawat tersebut. Timbulnya gesaan untuk dibuka fail siasatan semula tragedi ini adalah ekoran daripada nastolgia Tengku Razaliegh Hamzah di Sabah baru-baru ini dengan menyatakan bahawa beliau keluar dari pesawat itu pada minit akhir dan tindakan itu telah menyelamatkan nyawanya setelah pesawat itu terhempas di Sembulan.

“Biasnya, adalah wajar untuk membuka semula siasatan ke atas kejadian lama jika ada maklumat baru. Dalam hal ini, maklumat baru itu adalah versi kejadian itu menerusi Razaleigh yang diletakkan dalam rekod umum buat pertama kalinya.”

Apa yang dinyatakan oleh Datuk Yong Teck Lee dalam petikan di atas, dengan jelas pendiriannya berhubung isu itu supaya pihak kerajaan menyiasat semula perkara itu kerana yakin kenyataan Tengku Razaleigh itu merupakan maklumat terbaru yang boleh membantu dalam siasatan. Datuk Yong Teck Lee begitu berminat dengan peristiwa ini dengan berhujah bahawa pada kebiasaannya ahli pengkaji sejarah dan ahli forensik akan menyiasat semula kemalangan, jenayah dan kejadian lama yang tidak dapat dijelaskan. Beliau mengambil contoh kes pembunuhan Kennedy, Martin Luther King ,dan Benazir Bhutto yang menjadi kajian berterusan sehingga menemuai bahan bukti yang memuaskan.

Ketua Menteri Sabah Datuk Musa Aman persoal motif sebenar Presiden SAPP Datuk Yong Teck Lee dalam perkara ini kerana selama 30 tahun ahli keluarga yang terlibat dalam nahas double six ini tidak pernah meminta supaya kes ini disiasat semula dan beliau khuatir apa yang dilakukan oleh Datuk Yong Teck Lee itu bermotifkan poltik.

Dakwaan terbuka oleh Datuk Yong ini, juga mendapat reaksi daripada bekas Ketua Menteri Sabah , Datuk Harris Salleh , mengganggap gesaan membuka semula siasatan keatas nahas kapal Nomad itu adalah berniat jahat ;

“ Ia berniat jahat dan disasarkan untuk memperlekeh dan memfitnah saya. Dengan itu saya mencabar Presiden Parti Maju Sabah (SAPP) Datuk Yong Teck Lee dan Naib Presiden Parti Keadilan Datuk Dr Jaffrey Kitingan untuk mengulangi kenyataan dan tuduhan mereka lebih khusus dan secara terbuka.”

Datuk Harris juga menyifatkan dakwaan Tengku Razaliegh dikeluarkan dari pesawat malang itu dalam minit akhir adalah tidah benar dan bercanggah dengan fakta .Dalam soal ini Datuk Harris menjelaskan ;

“ Tengku Razaliegh tidak pernah dijadual terbang bersama-sama dengan Tuan Fuad Stephen ke Kota Kinabalu. Tengku Razaliegh bersama-sama dengan Tun Rahman Yaakub dijadual terbang ke Kudat…”

Anak kepada salah seorang daripada 11 mangsa nahas udara 6 Jun 1976 iaitu Donald Peter Mojuntin yang merupakan ADUN Moyog,  mempersoalkan motif kenyataan Datuk Yong Teck Lee  berhubung siasatan semula ke atas Tragedi Double Six.

“ Sekiranya ia merupakan satu propaganda poltik, maka dari sudut pandangan keluarganya, ia adalah salah dan tidak wajar. Bagi keluarga saya, walau apapun yang telah terjadi dan siapa yang bertanggungjawab, biarlah Tuhan yang menghakiminya. Kami tidak boleh terus hidup dalam kehidupan yang penuh dengan kesangsian dan kemarahan.”

Sehingga ke hari ini kertas siasatan ke atas peristiwa yang penuh dengan misteri dan teori konspirasi ini yang terus mencetuskan pelbagai persepsi ini tidak di buka semula.

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan. Medan diperlukan ditanda dengan *

Terkini @ Daily Rakyat