Kewangan Archives – Daily Rakyat

Kategori : Kewangan

6 Risiko beli tanah lot lidi, lot tanpa geran nama sendiri

35 Views

Pejabat Daerah Dan Tanah Kerian, Perak telah mengeluarkan satu kenyataan pada tahun 2017 berhubung risiko yang ada untuk pembeli tanah lot lidi, iaitu pembelian tanah lot tanpa geran yang dikeluarkan atas nama pembeli, kerana geran asal masih belum ditukar milik. Kegiatan menjual lot lidi yang semakin berleluasa berpunca dari pelbagai faktor, antaranya ialah: i) Keuntungan […]

cara orang bisnes bayar zakat

Bagaimana Cara Membayar Zakat Bagi Usahawan Atau Berbisnes

28 Views

Saya kongsikan di sini supaya lebih ramai yang bergelar usahawan, pemilik bisnes, trader online, agen2 Mlm, agen hartanah, agen insurans boleh CELIK ZAKAT bisnes. Bagi memudahkan anda bagaimana cara membayar zakat dalam bisnes. Kira-kira mudahnya ialah dengan mengira hasil tolak Aset Semasa dengan Belanja/Liabiliti Semasa darab dengan 2.5%. ASET SEMASA : Tunai di bank + […]

Berapakah Harga Kereta Yang Sesuai Dengan Gaji Saya?

151 Views

Ramai yang ingin memilikan kereta sendiri namun faktor kewangan menyebabkan keinginan itu terhalang. Ramai yang akan mencari kereta yang murah atau kereta harga yang murah untuk dibeli bagi memudahkan urusan pergerakan harian. Kereta yang sesuai untuk dibeli perlu juga melihat kepada gaji diri kita sendiri Rule of thumb, beli kereta yang berharga tak lebih setahun […]

Pengalaman Saya Sepanjang 3 Tahun Lebih Dalam Perniagaan

20 Views

Memulakan perniagaan adalah bukanlah senang untuk bagi yang baru ingin memulakan tetapi jika mempunyai semangat dan usaha tanpa penat dan lelah maka kesusahan itu akan menjadi pengalaman untuk berniaga yang tidak dapat dijual beli. Saya bayar gaji 1hb, dua kali kena, ambik gaji full 1hb dan blah terus tinggalkan kedai. Alasan, segan nak bagitahu nak […]

RON97 Naik 19 Sen, RON95 Diesel Kekal Disubsidi Oleh Kerajaan

32 Views

Kenaikan ini berdasarkan harga purata mingguan minyak mentah dunia yang kini telah mencecah USD76 setong dan harga produk-produk petrol dan diesel yang ditapis di antara USD87 hingga USD88 setong. Menteri Kewangan, Lim Guan Eng berkata, kerajaan menetapkan bahawa harga jualan runcit bagi produk petroleum RON95 dan diesel dikekalkan masing-masing pada harga RM2.20 seliter dan RM2.18 […]

Teori Kesan Kadaran Sifar GST Adakah Membawa Kepada Penurunan Harga?

63 Views

Secara teori atau matematiknya, memang penurunan kadar GST daripada 6% kepada 0% akan membawa kepada penurunan harga. Tetapi benda ni takkan terjadi untuk 4 jenis situasi : 1) Untuk barangan yang dah memang berkadar 0%. Ini majoritinya barang-barang keperluan asas. Janganlah pergi marahkan peniaga kalau tengok harga ikan kembung naik walau GST 0%. Sama juga […]

ULASAN : Siaran World Cup RTM1 Boleh Mendapat Pulangan Rm 250 Juta?

66 Views

1. Menurut fakta rasmi dari laporan tahunan dikeluarkan oleh website rasmi RTM pada tahun 2014, TV1 hanya memperoleh pendapatan RM 15.6 juta sahaja sepanjang tahun 2014. Dimana sebenarnya pada tahun yang sama juga RTM menyiarkan 24 perlawanan siaran langsung dan 11 perlawanan siaran tertunda FIFA WORLD CUP RIO 2014. Total pendapatan (modal+untung) RTM pada tahun […]

Lesson “Hermès 101 – The Orange Box Adventure”

42 Views

Ramai yang tanya, apa yang hebat sangat dengan bag ni?. Memiliki Hermès adalah impian semua pencinta handbag. Dah dapat satu, that’s a treasure. Dapat beli lagi, that’s an adventure. Selepas itu, akan datang kemahuan yang sangat tinggi untuk membeli lagi dan lagi, that’s an obsession. Jadi apabila ada fake news menunjukkan Hermès beg berderet. Ya, berita tu memang palsu. Tapi […]

GST Sah Mansuh – Tun M

99 Views

Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad mengumumkan, Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) dimansuhkan seperti yang dijanjikan dalam manifesto Pakatan Harapan. Menurutnya, telah mengeluarkan arahan supaya kerajaan tidak lagi mengutip GST. “Kita akan bayar balik kepada mereka yang membuat tuntutan. Kerajaan sebelum ini dah pungut lebih daripada yang dibayar dalam cukai GST,” katanya dalam sidang media di […]

Keputusan Menghapuskan GST Adalah Muktamad – Zeti

172 Views

Tan Sri Zeti Akhtar Aziz hari ini menegaskan bahawa pemansuhan Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) yang berkuat kuasa pada 1 April, 2015 muktamad. Menurut bekas gabenor bank pusat itu yang juga antara lima anggota Majlis Penasihat Kerajaan sekarang ini. “Ia (keputusan untuk memansuhkan) adalah muktamad dan dalam proses untuk merealisasikan.” Dua ahli majlis itu berada Kementerian Kewangan […]