Bisnes Archives – Daily Rakyat

Kategori : Bisnes

Pengasas Bawal House: Bermula dari Jalan TAR, Kini Berjaya Menjual Tudung RM4,000!

113 Views

Kisah seorang wanita yang bukan sahaja cantik malah yang kini telah berjaya mencapai apa yang diinginkan dalam hidupnya. Setiap kejayaan yang ingin dicapai perlu disulami dengan azam yang tinggi dan perancangan yang baik. Keputusan untuk ‘quit’ belajar bukanlah satu keputusan yang dibuat secara melulu dan tiba- tiba. Pada awalnya, beliau hanya menjual tudung – tudung […]

6 Risiko beli tanah lot lidi, lot tanpa geran nama sendiri

47 Views

Pejabat Daerah Dan Tanah Kerian, Perak telah mengeluarkan satu kenyataan pada tahun 2017 berhubung risiko yang ada untuk pembeli tanah lot lidi, iaitu pembelian tanah lot tanpa geran yang dikeluarkan atas nama pembeli, kerana geran asal masih belum ditukar milik. Kegiatan menjual lot lidi yang semakin berleluasa berpunca dari pelbagai faktor, antaranya ialah: i) Keuntungan […]

cara orang bisnes bayar zakat

Bagaimana Cara Membayar Zakat Bagi Usahawan Atau Berbisnes

33 Views

Saya kongsikan di sini supaya lebih ramai yang bergelar usahawan, pemilik bisnes, trader online, agen2 Mlm, agen hartanah, agen insurans boleh CELIK ZAKAT bisnes. Bagi memudahkan anda bagaimana cara membayar zakat dalam bisnes. Kira-kira mudahnya ialah dengan mengira hasil tolak Aset Semasa dengan Belanja/Liabiliti Semasa darab dengan 2.5%. ASET SEMASA : Tunai di bank + […]

Pengalaman Saya Sepanjang 3 Tahun Lebih Dalam Perniagaan

29 Views

Memulakan perniagaan adalah bukanlah senang untuk bagi yang baru ingin memulakan tetapi jika mempunyai semangat dan usaha tanpa penat dan lelah maka kesusahan itu akan menjadi pengalaman untuk berniaga yang tidak dapat dijual beli. Saya bayar gaji 1hb, dua kali kena, ambik gaji full 1hb dan blah terus tinggalkan kedai. Alasan, segan nak bagitahu nak […]

9 Persiapan Yang Bisnes Owner Wajib Buat Sebelum Rekrut Team Sales!

142 Views

Anda seorang bisnes owner yang ada impian nak bina team sales sendiri? TOLONG BACA DULU INFO NIH! Baru la nanti korang buat dengan betul beb. . . Nak bina team sales bukan senang sebenarnya. Banyak item dan elemen yang bisnes owner kena kaji dan buat persiapan sebelum start rekrut team sales. Kalau tersilap langkah, bisnes […]

Dipenjara Kerana Perniagaan Online!

60 Views

Kebiasaannya kalau telefon saya, dihubungi lewat malam dari nombor yang tidak saya kenali saya pasti ada berlaku tangkapan. Pasti ada yang memerlukan khidmat saya untuk mewakili ahli keluarga yang ditahan. Pagi sabtu, saya terima panggilan seawal jam 6.58 pagi, nombor yang saya tidak kenali. Dia maklumkan yang isterinya ditangkap semalam. Isterinya sendiri telah ke balai […]

8 Cara Aku Berniaga Di Pasar Malam Untuk Survive

8 Cara Aku Berniaga Di Pasar Malam Untuk Survive

2,248 Views

Aku cerita ni berdasarkan pengalaman aku. Kau rasa bermanfaat, boleh cuba. Cara aku berniaga di pasar malam untuk survive. Ini yang dikongsikan oleh Khairul Naim Kamaruddin . Cara bagaimana berniaga di pasar malam. 1. Masa ni aku dah berhenti kerja. Ini lah bisnes yang aku terfikir masa ni. So adalah baki duit sikit buat aku beli balang air. […]

Perihal Peluang Kerja Di Kilang Atau Ladang Di Korea Selatan : Perkara-perkara Dan Risiko Yang Perlu Anda Tahu

7,352 Views

Sebagai rakyat Malaysia yang telah lebih 10 tahun menetap di Korea dan tahu sedikit sebanyak tentang undang-undang dan budaya kerja di sini, saya rasa terpanggil untuk membuat penjelasan tentang perkara ini untuk manfaat bersama. Sejak akhir-akhir ini saya selalu menerima mesej(pm)/inbox melalui facebook bertanyakan dan meminta saya mencari peluang kerja kilang @ ladang korea. Saya […]

Founder Chenta Qaseh: Bisnes Bukan Sekadar Amik Order Dan Bungkus Parcel Aje, It’s Far Beyond That

41 Views

Chenta Qaseh yang diasaskan oleh Puan Marina dan Puan Dalila sejak pertengahan 2010 menampilkan hijab yang mematuhi syariat dan berkonsepkan elegan telah berkembang dan menjadi salah satu brand yang terkenal di kalangan hijabster. Berikut ialah perkongsiab beliau berkenaan perniagaan : Pheww..lega dah settle salah satu persiapan untuk berjuang tahun 2018. Separuh hari ada meeting dengan […]

Kesilapan-kesilapan Yang Pernah Saya Lakukan Sewaktu Di Awal Permulaan Perniagaan, Pengasas D Apple

71 Views

Dulu saya kuat kerja. Kuat sampai kadang-kadang tertinggal solat / lewat solat. Risau.. takut tak cukup rezeki jika kerja tak cukup kuat dan takut bisnes mati jika tak dijaga sepenuhnya 24 jam sehari / 7 hari seminggu. Tapi malangnya, makin dijaga, makin banyak masalah. Namun sampai satu masa, Allah Yang Maha Pemberi Rezeki telah rezekikan […]