Kategori : Bisnes

Dr Muhammed Abdul Khalid : Hero Rakyat Dari Golongan Cendekiawan

Views: 472

Hari ini, Dr. Muhammed Abdul Khalid yang berasal dari Penang ini telah menjadi bualan ramai. Video temubual beliau dalam wacana di TV1 menjadi viral dan hangat di dalam kalangan netizen.  Beliau merupakan Pengarah Urusan@’Chief Economist’ DM Analytics dan sebelum ini merupakan Pengarah Penyelidikan di Institut Penyelidikan Khazanah (Khazanah Research Institute) dari Mac 2014 sehingga November 2016. […]

Kisah Empayar Jutaan Ringgit Bermula Dengan Sebuah Basikal

Views: 139

Ramai tidak tahu jenama Jakel ini syarikat Melayu dan dimiliki sepenuhnya bumiputera. Diasaskan oleh Mohamed Jakel bin Ahmad pada Januari 1983 di Muar, Johor. Siapa menyangka perniagaan kecil-kecilan akan menjadi sebuah empayar yang menerajui industri tekstil di Malaysia. Kini Jakel telah diambil alih oleh Datuk Mohamed Faroz Mohamed Jakel yang juga merupakan anak kepada pengasas Jakel […]

Tony Fernandas, Pengasas Air Asia Mengahwini Gadis Korea Berumur 20 Tahun!

Views: 124

Umum tidak mengetahui kisah peribadi Sir Tan Sri Tony Fernandas, Billionair dari Malaysia ini yang berjaya memberikan ‘demokrasi’ kepada penerbangan untuk semua dengan tagline ” Now everyone can fly”. Terkini pengasas AirAsia, Tan Sri Tony Fernandes mengahwini teman wanitanya dari Korea, Chloe. Sekali imbas, cantiknya Chloe ini persis seperti Marion Counter, isteri kepada Syed SM Nasaruddin. […]

10 Laman Web Artis Malaysia Yang Terkenal

Views: 252

Artis-artis di Malaysia ini mempunyai pelbagai cara untuk berhubung dengan peminat-peminat mereka yang semestinya ingin mengetahui tentang kehidupan mereka. Cara yang paling senang untuk berhubung dengan peminat ialah melalui sosial media yang ada. Seperti, Facebook, Twitter dan juga Instagram adalah media sosial yang sering digunakan. Selain daripada media sosial yang servis-nya percuma, ada juga artis-artis […]

Tolak Harta RM2.47 Billion Demi Cinta

Views: 113

Orang kata cinta itu buta, dan cukup dengan cinta jugalah yang membuatkan pewaris kepada orang ke-44 terkaya di Malaysia ini sanggup untuk menolak harta milik bapanya yang bernilai RM2.47 billion menurut Forbes 2015. Angeline Francis Khoo 34, membuat keputusan itu selepas ayahnya yang juga CEO syarikat fesyen Laura Ashley menolak lelaki pilihan nya untuk berkahwin. Angeline […]

9 Jenama Kosmetik Malaysia Yang Setaraf Dunia!

Views: 661

Kita semua tahu tentang jenama terkemuka seperti, Maybelline, Urban Decay, Nars, M.A.C, tetapi adakah kita tahu tentang jenama yang lebih…”tempatan”? Di Malaysia terdapat banyak jenama kosmetik dan sebahagian daripadanya telah masuk ke  pasaran luar negara! Ini adalah senarai jenama tempatan yang setaraf kosmetik luar! 1.  SILKYGIRL Semua orang pernah dengar tentang jenama ini, termasuklah kaum […]

Tip-tip Membeli Rumah Lelong

Views: 125

Pasti ramai yang dah tahu yang rumah lelong ni adalah rumah yang hendak dilelong, tetapi ramai yang tertanya-tanya rumah lelong ni rumah ‘Second hand’ ke? Rumah lama ke? Rumah tak laku ke? Atau rumah pemilik tak bayar ansuran? Andaian yang diberikan mungkin betul dan mungkin juga tidak. Untuk mengelakkan anda berfikir terlalu jauh, sebenarnya rumah […]

Stesen Minyak Mampu Menolong Generasi Pada Masa Depan Untuk Meraih Pendapatan

Views: 134

KUALA LUMPUR – Stesen minyak masih merupakan perniagaan yang menguntungkan untuk jangka masa yang panjang. Walaupun berdepan dengan pergolakan harga minyak yang tidak menentu, namun bisnes stesen minyak ini masih lagi mampu membuka peluang kepada mereka di luar sana. Bagi individu yang mempunyai minat mendalam untuk berkecimpung dalam bidang peruncitan petroleum amat digalakkan, tidak kiralah […]

4 Tips Nak Buat Untung Kaw-kaw Di Mood Republik (MR)

Views: 136

Tips ni saya pernah share dengan beberapa rakan ETB masa memilo. Ini hasil dapatan dari pengalaman saya join MR tahun lepas dan rakan-rakan yang pernah join,yang masih folo tour dan yang dah stop join MR. MR 2016 banyak berubah gameplan berbanding tahun sebelum-sebelumnya. Memang benar apa ditulis SN yang MR menarik visitor ‘pasar malam’ & […]

JANGAN PUTUS ASA : Kisah Kejayaan Rahman Briyani Dari Kaca Mata Anaknya

Views: 138

Tadi ada member tanya nk tips mcm mana nk tarik customer beli mknn. Dia berniaga nasi ayam kt bazar n this is the first year dia berniaga. Satu je aku jawab kt dia, jangan putus asa. Allah tu Maha Pemurah. DIA takkan menghampakan orang-orang yang berusaha dan tak putus asa.           […]